Miksi tiilikattoa huolletaan?

Kuinka usein peset autosi? Kerran viikossa vai joka toinen viikko? Kerran kuussa varmasti vähintään.

Kuinka monta kertaa peset tiilikaton tai huollat viiden vuoden aikana? Moni omakotitalon omistaja vastaa tähän “en kertaakaan” tai “kerran”.

Missä vaiheessa tiilikatot olisi hyvä huoltaa?

Uudessakin tiilikatossa näkyy kasvuston merkkejä viiden vuoden kohdalla tiilikaton asennuksesta, jo silloin olisi hyvä teettää vähintään huolellinen pesu kuumalla vedellä ja väritön suoja-ainekäsittely, jos tiili ei ole menettänyt alkuperäistä väriään. Tällä toimenpiteellä siirretään katon värillisen pinnoituksen tarvetta vähintään 10 vuotta.

Väritön suoja-aine toimii värillisen pinnoitteen tavoin ja estää kosteuden pääsyn rakenteisiin. Tämän seurauksena lämmöneristys toimii paremmin ja  lisää talon hengittävyyttä. Pinnoitteen ominaisuuksiin kuuluu myös itsepuhdistavuus, jolloin vesi valuu pois, eikä imeydy tiileen. Tämä estää myös tiilen pinnan vaurioitumista.

Vanhemman tiilikaton huoltoa miettiessä on arvioitava katon kunto, joka oikeastaan määrittää tarvittavat huoltotoimenpiteet. Lähes poikkeuksetta 10 vuotta ilman huoltoa olleille tiilikatoille olisi syytä tehdä perusteellinen huolto. Perusteelliseen katon huoltoon kuuluu tiilikaton kuumavesipesu, rikkinäisten kattotiilien vaihto, sekä maalaus kahteen kertaan.

Tiilikaton maalaus, pesu ja sammaleenpoisto Hämeenlinnan ja Tampereen alueella.

Miksi investoisin tiilikaton maalauksen tai suoja-ainekäsittelyyn? 

Kun tehdään kustannustehokas tiilikaton maalaus tai suoja-ainekäsittely vältetään kalliit kattoremontit jossa vaihdetaan tiilet uusiin tai eri materiaaleihin. Tiilikaton maalaus tai suoja-ainekäsittelyhinnat ovat alkaen 1800€ (sis.alv), joten puhutaan aivan eri investoineista kuin koko katon remontista.

Sen lisäksi, että tiilikaton maalaus tai suoja-ainekäsittely on edullinen vaihtoehto, sillä saadaan rakennuksen ulkonäköön huomattavaa ryhtiä. Perusteellinen tiilikaton huolto palauttaa katon alkuperäiseen komeuteensa, joka vaikuttaa suoraan kiinteistön arvoon, kun kattoremonttia ei ole tiedossa.

Miksi en pesisi tiilikattoa itse? Kotipesureiden vedentuotolla ja paineella voi omakotitalon tiilikaton pesussa mennä useitakin päiviä ja pesutulos ei vältämättä ole halutunlainen. Pesun jälkeen katto on todella hyvä alusta uudelle kasvustolle eikä mene kauaakaan, kun sammal ja muu kasvusto valtaa katon ilman asianmukaista suojakäsittelyä.

Mitkä ovat tiilikaton pesun ja pinnoituksen työvaiheet? 

  1. Yhteydenotto Kun asiakas ottaa yhteyttä, sovimme tapaamisen kohteeseen. Ensimmäisenä tarkistamme aluskaterakenteen  ja sen toimivuuden. Laskemme katon neliöt ja keskustelemme asiakkaan kanssa mitä huoltotoimenpiteitä tarjoukseen sisällytetään.Usein vanhemmissa katoissa uusimme kattoturvatuotteita tai lisäämme esimerkiksi lumiesteitä. Rännien sisä- ja ulkopuolinen pesu sisältyy aina tarjoukseen. Tässä vaiheessa pystymme yleensä jo antamaan suullisen tarjouksen asiakkaan niin halutessa. Teemme kuitenkin aina kirjallisen tarjouksen, jossa eritellään työvaiheet ja tarvikkeet.
  2. Tilaus: Asiakkaan tilatessa työn vahvistamme aikataulutuksen, jossa otetaan asiakkaan toiveet ajankohdasta. Soitamme vielä muutama päivää ennen työn aloittamista varmistaaksemme ajankohdan sopivuuden.
  3. Työn aloitus (päivät 1-2): Itse työ aloitetaan pesutyöllä, jota ennen on ympäristö suojattu sovitulla tavalla. Pesutyö kestää kohteen koosta riippuen 1-2pvä. Tiilikaton pesu tehdään korkeapainepesurilla ja kuumalla vedellä. Paine säädetään sopivaksi ettei tiilen pinta vaurioidu, veden lämpötila asetetaan 150°c, jolloin pienkasvusto kuolee ja muut epäpuhtaudet peseytyvät pois.Rännien sisä ja ulkpuolinen pesu hoidetaan tässä vaiheessa. Viimeisenä työvaiheena tiilikaton pesussa on talon ympäristön tarkistus ja mahdollinen huuhtelu. Suojaukset puretaan ja tiilikatto jätetään kuivumaan seuraavan päivän työvaihetta varten.
  4. Pinnoituksen aloitus (päivät 2-3): Tiilikaton maalaus tai suojakäsittely aloitetaan puhaltamalla irtonaiset roskat pois katolta. Tässä vaiheessa myös rikkinäiset tiilet vaihdetaan uusiin, jos niitä on pesun aikana havaittu. Tiilikaton suoja-ainekäsittelyä varten katto on nyt valmis ja suoja-aine levitetään korkeapaineruiskulla kertaalleen. Jos asiakas on valinnut ainoastaan suoja-ainekäsittelyn, katto on nyt loppusiivousta ja asiakkaan hyväksyntää vaille valmis.
  5. Maalaus: Jos asiakas on valinnut lisäksi tiilikaton maalauksen, työt jatkuvat rajauksilla. Rajaukset tehdään usein pensselityönä, tällä vältetään maaliroiskeet sinne mihin niitä ei haluta. Katon ruiskutustyön ensimmäinen kerros tehdään ohennetulla (10-20%) tiliikattomaalilla. Tiilikaton annetaan kuivua vuorokausi, jonka jälkeen se maalataan ohentamattomalla maalituotteella.Tämän jälkeen tiilikatto on lopputarkistusta ja siivousta vaille valmis, Käymme aina yhdessä asiakkaan kanssa lopputuloksen läpi ja jos huomautettavaa ilmenee, asiat korjataan kuntoon. Maalaamme myös varatiilet samalla.
  6. Lisätyöt 3-4pvä: Usein tiilikaton maalauksen yhteydessä uusitaan tai lisätään kattoturvatuotteita. Asennus tehdään vasta katon kunnolla kuivuttua, yleensä vuorokauden jälkeen tiilikaton maalaustyöstä.

Yhteenvetona: Tiilikaton maalaus tai suoja-ainekäsittely kestää 2-4pvä, aina tietenkin riippuen neliömääristä ja katon profiilista.

Mitä asiakkaan pitää ottaa huomioon?

Yrityksemme toiminta perustuu avaimet käteen -periaateeseen. Pyydämme asiakkaalta hieman aikaa katselmuksen ajaksi, sekä osoittamaan vesipisteen pesutyötä ja pistorasian ruiskutyötä varten. Lisäksi suosittelemme siirtämään ylimääräiset tavarat ja kukat pois seinien lähistöltä ennen tiilikaton pesu- tai maalaustyön aloitusta.

Pysyykö pinnoite katossa, kuten lupaat?

Käytämme markkinoiden parhaita tuotteita ja työtapoja. Lisäksi ammattiylpeys edellyttää tekemään asennustyön kunnolla. Tiilikaton maalauksen käytettävillä tuotteilla on 10 vuoden tuotetakuu sekä asennustakuu on kaksi vuotta.

Miten voin tilata?

Nopein tapa saada vastauksia kysymyksiin on soittaa 050 3551 831, kuitenkin lupaamme vastata s-postiinkin samanpäivän aikana jani@kattomaalari.fi. Alustavan tarjouksen saat 48h sisällä ja sitovan tarjouksen arviointikäynnin jälkeen.

Näet tekemiämme tiilikattojen maalauksia täältä!