Peltikaton huolto – pitääkö maalata vai riittääkö pesu?

Onko ajatuksissa ollut että “tuolle katollekin pitäisi jotain tehdä?” Jos kyseinen lause kuulostaa tutulta niin nyt on hyvä aika siirtyä ajatuksista tekoihin.

Kattopesu hämeenlinna, kattopesu tampere, kattopesupirkanmaa, peltikaton pesu hämeenlinna, peltikaton pesu tampere, tiilikaton pesu hämeenlinna, tiilikaton pesu tampere,

Milloin huolto on ajankohtainen?

Jo pelkkä ajatus siitä, että katolle pitäisi tehdä jotain, kertoo että katon huoltoaika on ajankohtainen. Peltikattojen huoltotoimenpiteitä olisi hyvä tehdä jossain määrin vuosittain, mutta aina tämä ei tarkoita koko katon pesua.

Nämä kaksi asiaa voit tehdä itse vuosittain

Jiirien putsaaminen irtoroskista
Turvallisuus edellä, valjaat päälle ja köysi kiinni esimerkiksi piippuun, jotta huoltotyöt sujuvat ilman ongelmia. Eri työvälineitä ja tapoja löytyy omakotitaloasujan mieltymyksen mukaan. Jiirit voi käydä putsaamassa käsin, harjalla tai jos taloudesta löytyy lehtipuhallin niin myös puhaltamalla. Tärkeintä on, että irtoroskat lähteävät peltikatolta pois, jotta vesi ei pääse juoksemaan väärään suuntaan.

Sadevesijärjestelmän toiminnan tarkastaminen:
Sadevesijärjestelmän toiminnan tarkistaminen lähtee ylhäältä alaspäin, ensin on hyvä tarkistaa edellä mainitut jiirit, jotta vesi ohjautuu sinne minne on tarkoituskin. Kun on todettu vesien tulevan ränniin, on hyvä tarkistaa rännin toiminta. Katso, onko kaato pysynyt riittävänä, jotta vesi valuu myös syöksytorvea kohti.

Jos kaato on oikea, mutta vesi ei silti juokse, on syyntä usein ränniin jääneet roskat ja lehdet. Rännien tyhjennys tehdään tikkailta käsin. On hyvä varmistaa tikkaiden tuenta kahteen kertaan tai pyytää kaveri pitämään tikkaiden alapäätä paikallaan. Rännien tyhjennyksen ja pesun jälkeen veden pitäisi virrata syöksytorveen asti.

Tämän jälkeen on hyvä tarkistaa myös syöksyn alapäässä olevan sadevesikaivon sihdin toiminta ja putsata sekin tarvittaessa. Jos kyseistä sadevesikaivoa ei ole, varmista muilla keinoin veden juoksutus pois päin rakennuksesta.

Nämä molemmat toimenpiteet teemme puolestasi ilman lisätyöveloitusta, kun otamme peltikattosi huollon alle.

Miksi peltikaton pesu kannattaa teettää ammattilaisella?

Pesu suoritetaan aina työturvallisesti katon jyrkkyyden huomioiden, loivilla katoilla työskennellään turvavaljaiden avustuksella. Katon kulma ollessa liian jyrkkä pesutyö tehdään henkilönostimesta.

Ennen itse pesun aloitusta tarkistamme yläpohjan sekä aluskatetilanteen. Tämän tarkistus on yksinkertainen mutta yksi tärkeimmistä työvaiheista kattopesuissa. Aluskatteen puuttuminen tai sen viallisuus kattoa pestessä voi aiheuttaa mittavat vesivahingot.

Huoltopesut suoritetaan kuumavesipesurilla ilman myrkyllisiä kemikaaleja. Sopiva paine sekä +100ºc -pesuvesi ovat erittäin tehokas puhdistuskeino peltikattoja pestäessä.

Kattopesu hämeenlinna, kattopesu tampere, kattopesupirkanmaa, peltikaton pesu hämeenlinna, peltikaton pesu tampere, tiilikaton pesu hämeenlinna, tiilikaton pesu tampere,
Peltikatto ennen huoltopesua
Kattopesu hämeenlinna, kattopesu tampere, kattopesupirkanmaa, peltikaton pesu hämeenlinna, peltikaton pesu tampere, tiilikaton pesu hämeenlinna, tiilikaton pesu tampere,
Peltikatto huoltopesun jälkeen

Milloin peltikaton maalaus on ajankohtaista?

Peltikaton maalauksen tarve selviää parhaiten paikan päällä. Näistä kolmesta merkistä voit päätellä, onko maalaus ajankohtainen.

1) Nykyinen sävy on haalistunut,
2) maali on silmin nähden hilseillyt tai
3) katolle on alkanut kertymään ruostetta.

Joskus katolle saatetaan haluta eri sävy esimerkiksi omistajanvaihdoksen yhteydessä.

Käymme mielellämme tarkistamassa kattosi tilanteen, jos olet itse epävarma asiasta. Aloitamme aina asiakkaan kanssa keskustellen mitä toimenpiteitä katolle halutaan tehtäväksi ja mitkä on tarpeelliset. Käymme tarkistamassa yläpohjan sekä aluskatteen tilanteen sekä mahdolliset vuotokohdat.

Laskemmme neliöt joiden perusteella pystymme tarkemmin arvioimaan materiaalikustannukset sekä työajan. Näiden alkukartoitustietojen perusteella teemme suullisen tarjouksen usein jo paikanpäällä ja kirjallisen tarjouksen myöhemmin saman päivän aikana.

Itse peltikaton maalaus tehdään tela, pensseli tai ruiskutyönä. Maaleina käytetään yleensä vesiohenteista Eskaron peltikattomaalien tuoteperhettä, joilla huoltomaalausväliksi saadaan 10-15v. Peltikatot maalataan vähintään kahdesti. Tällöin saavutettaan täyteläinen väri sekä saadaan maalille kerrospaksuutta, joka taas lisää tulevaa huoltomaalausväliä.

Peltikatto ennen maalausta
Peltikaton maalaus, katon maalaus, peltikaton maalaus hämeenlinna, peltikaton maalaus tampere
Peltikatto maalauksen jälkeen

Miksi peltikatto kannattaa huoltaa säännöllisesti?

Peltikattojen tekninen käyttöikä on 30-50 vuotta, mutta se ei valitettavasti tarkoita sitä, että peltikatto kestäisi huoltamatta tuota aikaa. Lika ja ilmansaasteet saavat pinnoitteet kulumaan nopeammin. Tällöin peltikaton käyttöikä laskee, kun peltiä suojaava pinnoite kuluu. Tällöin peltikatto on alttiimpi ruostevaurioille.

Tontin ollessa todella puustoinen tai jos talossa poltetaan runsaasti takkaa tai puusaunaa, katto voidaan joutua pesemään jopa 2v välein. Tällä varmistetaan se, että katon (ja koko kodin) ulkonäkö säilyy siistinä.

Peltikaton maalauksen toteutus ja työvaiheet

  1. Kaikki lähtee yhteydenotosta. Parhaiten saa soittamalla kiinni (050 3551 831), mutta sähköpostiinkin (jani@kattomaalari.fi) saat vastauksen 24h sisällä yhteydenotosta.
  2. Tulemme työmaakäynnille, mielellään siten, että asiakas on myös paikalla. Tämä pystytään toteuttamaan yleensä 1-2 päivän aikataululla. Paikan päällä mittaamme katon neliöt, jotka antavat suunnan työnkestolle ja tuotteiden määrästä. Samalla käynnillä arvioimme katon yleisen kunnon sekä yhdessä asiakkaan kanssa käymme tarvittavat toimenpiteet läpi.
  3. Seuraavaksi saat meiltä tarjouksen. Työmaakäynnillä pystymme usein antamaan suullisen tarjouksen, mutta teemme aina kirjallisen tarjouksen samana tai viimeistään seuraavana päivänä.
  4. Asiakas tilaa työn. Työn tilausvaiheessa lyömme alustavan aikataulun lukkoon. Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaan mahdollisia aikataulutoiveita. Otamme yhteyttä vielä muutamaa päivää ennen itse työn aloittamista ja varmistamme, että kaikki on valmista työn aloitusta varten.
  5. Työn aloitus pesulla (Päivät 1-2): Itse työ aloitetaan peltikaton pesulla, jota ennen on ympäristö suojattu sovitulla tavalla. Pesutyö kestää kohteen koosta riippuen 1-2pvä. Peltikaton pesu tehdään korkeapainepesurilla ja kuumalla vedellä. Paine säädetään sopivaksi, ettei pellin pinnoite vaurioidu. Veden lämpötila asetetaan 150°c, jolloin pienkasvusto kuolee ja muut epäpuhtaudet peseytyvät pois. Rännien sisä- ja ulkpuolinen pesu hoidetaan myös tässä vaiheessa. Viimeisenä työvaiheena peltikaton pesussa on talon ympäristön tarkistus ja mahdollinen huuhtelu. Suojaukset puretaan ja peltikaton annetaan kuivua seuraavaan päivään odottamaan seuraavaa työvaihetta. Jos asiakas on tilannut vain peltikaton pesun niin tässä vaiheessa työ on valmis asiakkaan hyväksynnän jälkeen.
  6. Pohjatöiden aloitus (päivät 2-3): Uuden sinkityn peltikaton maalaustyöt alkavat tässä vaiheessa Eskaron Ruosteenestomaalilla sekä rajaustöillä. Vanhan peltikaton pohjatyöt taas vaativat hieman paneutumista. Ensin ruostekohdat käsitellään mekaanisesti teräsharjalaikalla, jonka jälkeen hiotut kohdat paikkamaalataan Eskaron Ruosteenestomaalilla. Tarvittaessa koko vanha katto maalataan ruosteenestomaalilla. Tässä vaiheessa myös tiivistetään läpiviennit siihen tarkoitettulla tuotteella.
  7. Pintatöiden aloitus (päivät 3-4): Olkoon kyseessä uusi tai vanha katto, suunnilleen näiden päivien kohdalla katto saa ensimäisen, ohennetulla maalilla levitetyn kerroksen. Maali levitetään joko telalla tai ruiskulla ja viimeistelyyn käytetään myös pensseliä. Ruiskulla tehdessä työmaa suojataan hyvin. Näin estetään maalisumujen joutuminen sinne minne niitä ei haluta. Ensimmäinen peltikaton pintamaalaus saa kuivua seuraavaan päivään.
  8. Pintatöiden jatkaminen (päivät 4-5): Ensimmäinen pintamaalaus on annettu kuivua vuorokauden ja nyt maalaustöitä voidaan jatkaa maalinvalmistajan ohjeiden mukaisesti. Tässä vaiheessa päästään levittämään viimeistä pintaa, joka tehdään ohentamattomalla peltikatolle tarkoitetulla maalilla.
  9. Loppusiivous ja tarkistus. (päivät 4-5): Kun viimeinen pinta on saatu kuivumaan, käymme asiakkaan kanssa työmaan läpi ja tarkistamme, että kaikki tarjouksen mukaiset työt on tehty. Tämän jälkeen siivoamme työmaan sellaiseksi, kun se oli meidän tullessa.
  10. Laskun lähetämme, vasta kun asiakas on hyväksynyt työn valmistuneeksi.

Takuumme peltikaton maalauksille: 
Työtakuu on aina vähintään 2 vuotta peltikaton maalauksissa.

Yhteenveto:

Peltikaton maalaus tai pesu kestää 1-5pvä. Työn kestoon vaikuttaa katon neliömäärä, yleinen kunto sekä Suomen niin monimuotoinen kesäsää. Omakotitalon peltikaton pesun teemme keskimäärin yhdessä päivässä.

Asiakkaan rooli peltikaton maalauksissa:

Meidän periaate on, että asiakas pääsee itse helpolla ja ilman huolta, kun tilaa ammattilaiset työmaalle. Meidän kanssa työskennellessä asiakkaan huoleksi jää yhteydenotto, vesipostin ja sähköpistokkeen näyttäminen sekä ylimääräisten tavaroiden siirtäminen suojaan ennen pesutöiden aloittamista.

Epäiletkö, että peltikattosi saattaisi kaivata huoltoa?

Ota yhteyttä ja tulemme katsomaan tilanteen Hämeen ja Pirkanmaan alueella! Tämä kartoituskäynti ei sido sinua mihinkään ja on tietenkin maksuton!

Voit soittaa 050 3551 831 tai laittaa sähköpostia jani@kattomaalari.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *